Hirdetések


Villámgyors tárhely-szolgáltatás a Silihosttól

WEBHOSTING INFO

Magyar és külföldi webhosting szolgáltatók listája

Szempontok a tárhely szolgáltató választásánál

2007.05.18. 12:56 | netprofit | Szólj hozzá!

Címkék: webhosting választás

Statikus vagy dinamikus oldalaink lesznek?

Statikus oldalaknak azokat nevezzük, ahol nincs interaktivítás, vagyis a látogató csak olvasni, lejátszani, meghallgatni stb. tudja a fájlokat. Interaktív oldalaknál a látogató és a weblapot tároló szerver között kommunikáció van, a látogató kerséseket indíthat a honlapon, adatokat adhat meg. Tipikus dinamikus oldalak az űrlapokat, vendégkönyveket, szavazásokat, kereséseket, fórumokat tartalmazó oldalak.
A dinamikus oldalakat leggyakrabban PHP vagy Perl nyelvben írják, és  sokszor egy adatbázis használata is indokolt. Ilyen adatbázis pl. a MySQL. Ezért ha nem pusztán információkat akarunk elhelyezni az oldalon, hanem látogatóinknak felajánljuk az interaktivítás lehetőségét és adatot is szeretnénk begyűjteni tőlük, a tárhely kiválasztásakor igény szerint az alábbiakra kell odafigyelni:

- lehet-e használni PHP, Perl, C stb. nyelveket
- jár-e a tárhelyhez adatbázis használat (pl. MySQL), és mennyi
- van-e külön CGI könyvtár
- igénybe vehetőek-e ingyenesen előre megírt scriptek  (pl. űrlap scriptek, chat, log, szavazás, fórum, vendégkönyv scriptek stb.), ezek inkább külföldön jellemzőek


Honlapunk tárhelyigénye elsődlegesen a rajta tárolt fájlok típusától függ. Ha nagy felbontású fotókat, mp3 fájlokat töltünk fel a weblapra, ezeknek méretükből adódóan elég nagy a tárhelyigénye. A nagy méretű fájlokat tartalmazó honlapoknál az adatforgalmi limit sem mellékes. A havi adatforgalmi korlát (angolul monthly data transfer vagy monthly bandwidth limit néven ismert) annak az adatmennyiségnek az  értéke, amennyi adatot egy  hónapban a látogatóink összessége együttesen letölthet. Ez a korlátozás nagy forgalmú honlapoknál okozhat kellemetlenségeket, mert ha elérjük az adatforgalmi korlátot, akkor a weblapunk tartalma nem lesz hozzáférhető a többi látogató számára. Az odalátogatók csak egy olyan üzenettel fognak találkozni, hogy "bandwidth limit exceeded" (kb. annyit jelent, hogy a megengedett adatforgalom túllépve).

Leginkább ingyenes szolgáltatóknál következik be a probléma. Jó példa erre, amikor egyszer egy a Geocities (amerikai ingyenes tárhelyszolgáltató) oldalán lévő honlap linkje felkerült a hatalmas látogatottságú Szánalmas.hu oldalára, és mindenki  rákattintott a linkre, amitől az oldal hamar "lefagyott", a szolgáltatás átmenetileg elérhetetlenné vált. A fentiekből kifolyólag ezért  az adatforgalmi limit is fontos tényezővé válhat bizonyos honlapoknál tárhelyszolgáltatás választásakor.

E-mailek kezelése

Hazai táhely szolgáltatók fukar módon a legegyszerűbb csomagjaikhoz (ami kb. 20 MB statikus tárhelyet szokott jelenteni) összesen 1db e-mail postafiókot szoktak adni. Külföldön a legolcsóbb csomaghoz is kb. 1.000 db e-mail postafiók jár, de nem ritka a korlátlan számú postafiók rendelkezésre bocsátása sem. Több e-mail címre azért lehet szükség, hogy a cég munkatársai külön címekre kapják a leveleiket, illetve különböző témakörben érkező leveleket is könnyeb így szelektálni. Fenntarthatunk egy címet az általános információkérésre, egy másikat megrendelésekre, egy harmadikat technikai kérdések megválaszolására, és így tovább.

Az e-mailekkel kapcsolatos szolgáltatások kiterjedhetnek az ingyenes levéltovábbításra és az úgynevezett autoresponderekre. Ez utóbbiak automatikus válaszlevelek, arra valók, hogy ha nincs lehetőségünk folyamatosan online kapcsolatban lenni és leveleinkre azonnal válaszolni, akkor előre megírt szövegű automatikus válaszleveleket generálhatunk, melyeket az érkezett levelek feladójának elküld a rendszer. Pl. hírlevélre való feliratkozáskor szokták alkalmazni a nagyobb cégek.

Ingyenes promóciós és e-commerce eszközök

Ma már egyre nagyobb jelentősége van. Külföldön a komolyabb tárhelyszolgáltatóknál az alapcsomag részét képezi, hogy a honlapot ingyen regisztrálják a különböző keresőkbe, kulcsszó elemzéseket adnak, vagy a keresőkben elért helyezésünkről készülnek statisztikák. Az e-üzlet (e-commerce) elősegítését célozzák az ingyenesen igénybevehető shopping cart-ok (ezek a honlapunkon kínálható internetes vásárlási módhoz használható alkalmazások), a különböző tanusítványok generálása, a biztonságot fokozó jelszavas könyvtárak.

Domain név

Számos tárhelyszolgáltatónál - elsősorban külföldön - bevett szokás, hogy a tárhelyhez ingyen lehet domain nevet regisztrálni, vagy létező domaint átirányítani. A tárhely kiválasztásakor ez is megfontolandó szempont, mert lehet, hogy a havi díj drágábbnak tűnik  egy másik szolgáltatóéhoz képest, de ha a másik szolgáltatónál a domain regisztrációért külön kell fizetni, akkor lehet, hogy a költségek összeségében ennél a másik szolgáltaónál sokkal magasabbak lesznek.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://webhosting.blog.hu/api/trackback/id/tr6278848

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sitio altamente recomendado 2017.11.20. 10:34:30

Origami teáskészlet - A papír egy csoda!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.